Hogyan készül egy mozaikkép ajándékba?

Ajándékozni öröm, de kitalálni, hogy mit adjunk annak, akit legjobban szeretünk, vagy épp annak, akinek muszáj, mert tőle függ az előléptetésünk... Hát, az már nem olyan egyszerű. Volt már parfüm (persze nem is tetszett neki az illata), nyakkendő, pénztárca, vicces bigyó, szimplán csak egy csokor virág, de most már valami személyes kellene.

Ideális választás lehet a legközelebbi alkalomra egy mozaikkép. Egyedi és személyes. A kép alanya viszontlátja magát egy alkotás fő motívumaként, ugyanakkor elbogarászhat a háttérben is, a kis képek között.

Egy mozaikkép több módon készíthető. Vannak letölthető programok, amelyik elvégzik helyettünk a munkát. Bekérik a főképet, aztán a több száz, esetleg ezer háttérképet, hogy jól tudják összeállítani a nagy fotó színei szerint a mozaikot. Esetleg dolgozhatnak előre összeállított galériákból is, mely galériák különböző témák szerint vannak csoportosítva - pl. virágok, állatok, épületek, stb. Ez utóbbi esetben a háttér természetesen nem lesz személyes. Szóval, több-kevesebb bíbelődés, és már nyomtathatjuk is az ajándékot. Persze arra figyelni kell, hogy ezek a mozaikok A/4-es méretben általában nem lesznek élvezhetőek, A/3-as, de inkább még valami nagyobb a megfelelő méret.

A másik módszer, ha egy képszerkesztő szoftvert hívunk segítségül. Én is ezt szoktam tenni. Van egy saját eljárásom, ha mozaikkép készítésére kérnek fel. Ennek egyik fő jellegzetessége, hogy már 50-60 háttérkép is elegendő a megfelelő hatás eléréséhez. Persze, ha több van, az se gond, de ennyit könnyű összeszedni a nyaralásról készült albumból, esetleg a kis gyerek első évéből, vagy épp a netről valami nekünk tetsző témában. Több száz már gondot okozhat.
A háttérképeknek nem is muszáj jó felbontásúaknak lenniük, hisz úgyis csak piciben látszanak majd, kb. 2 cm-es méretben. Arra esetleg érdemes odafigyelni, hogy ezek a fotók különböző tartalmúak, színűek, tónusúak legyenek. Ha sok a hasonló kép közöttük, ez rontja majd a mozaikhatást.
A főkép kiválasztásánál lényeges kritérium, hogy annak lehetőleg egy központi alakja, motívuma legyen. Ha ez a kép nagyon tagolt, a végeredményen nem fog jól érvényesülni a fotó témája.

Egy példán keresztül mutatom be az alkotás folyamatát. Csinos megrendelőm kívánsága az volt, hogy az ő fotójából elkészített mozaik alapmintázata motorokból tevődjön össze, párja legnagyobb örömére. Így az egyszerre gyönyörködhet két szerelmében. :-)



Az eredeti fotó A mozaik minta, motorokból A kész mozaikkép

Ennél a képnél egy aprócska trükk még, hogy az arcnál a mozaikrácsot sűrűbbre vettem, annak részletgazdagsága miatt. A kép többi részén viszont hagytam nagyobbra, mert úgy meg a motorok jobban kivehetőek. Egy jobb felbontású végeredmény itt megtekinthető.

Ha tetszik az ötlet, kérem tekintse meg weboldalam, ide töltöttem fel mintákat, vagy vegye fel velem a kapcsolatot, szívesen segítek Önnek tanácsaimmal. Amennyiben meghagyja kapcsolati adatait, megkeresem Önt, és megbeszélhetjük az esetleges rendelés illetve a szállítás további részleteit.

Ha szeretne Ön is egy mozaikképet rendelje meg weboldalamon!


Megjegyzések

  1. Ha képet szeretnék rendelni, hogyan juttathatom el a fotókat Önhöz?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen!

    Többféleképp lehet a fotókat eljuttatni hozzám.
    - CD-re írva, vagy pendrive-ra másolva, postai úton. Ezeket a megrendelés után, az elkészült nyomattal visszaküldöm a megrendelőnek.
    - Kérésre tudok ftp-hozzáférést biztosítani, ahová fel lehet tölteni a fájlokat, de feltöltheti saját tárhelyre is, ekkor majd én szedem le onnan azokat.
    - Esetleg e-mailben is, ha az anyag jól elő van készítve, azaz csak a főkép nagy méretű (bár ez is lehet közepes), a háttérképek kicsik. Ez esetben az összméret megfelelő a levélben való küldéshez.

    Üdvözlettel,
    Hajdú Ervin Ottó

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy esküvő pillanatai egy képben

Olajfestmény hatás fotóból

3D-s tapéta